Radio




/>

luni, 30 aprilie 2012


Ingerul Domnului in VT
Isus Hristos a venit la noi pe pamant, s-a intrupat si a luat chip de om. Scopul lui a fost sa ni-L arate pe Tatal (Ioan 14,9) si sa distruga lucrarile Diavolului (1Ioan 3,8). Insa actiunea Domnului Isus nu era restransa nici in VT, daca ne uitam cu atentie. Iata ce spun comentatorii biblici referitor la expreisia “Ingerul Domnului” in VT! Vedem ca unele din lucrarile cele mai impresionante din VT trebuiesc atribuite Domnului Isus.
Îngerul Domnului (Iehova) este Domnul Isus Cristos înainte de întruparea Sa. Un studiu al pasajelor în care este menţionat El ne arată limpede că El este Dumnezeu şi că este a Doua Persoană a Sfintei Treimi.
Mai întâi, textele din Scriptură din care reiese ca El este Dumnezeu: „Când i S-a arătat lui Agar (Hagar), ea a recunoscut că se află în prezenţa lui Dumnezeu, adresându-I-se cu apelativul „Dumnezeul care mă vede” (Gen. 16:13). Vorbindu-i lui Avraam pe Muntele Moria, îngerul S-a identificat pe Sine ca fiind „Domnul” (în ebraică YHWH sau Iehova; Gen. 22:16). Iacov L-a auzit pe înger prezentându-se drept Dumnezeu la Betel (Gen. 31:11-13). Când l-a binecuvântat pe Iosif, Israel a folosit când termenul „Dumnezeu” când „îngerul” (Gen. 48:15, 16). Cu prilejul rugului aprins, „Îngerul Domnului” a fost cel care i S-a arătat lui Moise (Ex. 3:2), care „şi-a ascuns faţa, deoarece îi era teamă să-L privească pe Dumnezeu” (Ex. 3:6). Domnul care a mers înaintea lui Israel în stâlp de nor (Ex. 13:21) nu a fost altul decât „Îngerul lui Dumnezeu” (Ex. 14:19). Ghedeon se temea că va muri, pentru faptul ca, văzându-L pe Îngerul Domnului, L-a văzut pe Dumnezeu (Jud. 6:22, 23). Îngerul Domnului i-a spus lui Manoah că numele Său este Minunat (Jud. 113:18), unul dintre numele lui Dumnezeu (Is. 9:6). Când Iacov s-a luptat cu Îngerul, el s-a luptat cu Dumnezeu (Os. 12:3,4). Toate acestea constituie dovezi indubitabile că atunci când Vechiul Testament îl menţionează pe Îngerul Domnului se referă la Dumnezeire.
* William MacDonald – comentariu biblic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu